Монгол хүн хэмээн худлаа цээжээ балбан хий
хоосон омгорхох бус монгол хүн монголоороо үлдэх тэр зүйлийг гаргах гэж хичээсэн
алхам байгаа юм. Мал ахуй, нүүдэлчийн соёл нь зөвхөн малчин хүнд хамааралтай
гэсэн төөрөгдмөл хандлагаас болж иддэг мах, уудаг сүүнийхээ талаар ч бүрэн
ойлголтгүй хүүхэд, залуус өнөөдөр маш их байна. Монгол хүн бүр гол, булгийн
усанд сүү цагаан идээ оруулдаггүй, уурган дээгүүр алхдаггүй гэх мэтийг мэдэх
боловч үүнд яг ямар учир шалтгаан байдгийг тэр бүр мэддэгүй. Баяр наадмын үеэр,
төгсөлтийн баяраараа л үндэсний дээл, хувцсаараа гоёх болсон өнөө үед дээл
өмсөх ёс, жудаг, түүний ашиг тусын талаар ч нарийн мэдэх залуус ховор болсон.
Тиймээс л энэ мэтчилэн хүмүүсийн мэддэг хэрнээ мэддэггүй юм шиг, мартагдах
шахсан монгол арга ухаан, монгол малчдын
эрдмийг “Монгол нүүдэлчдийн тайлбар толь”-д тусгаж өглөө.
Ерөнхий редактораар: Г.Сүлд-Эрдэнэ
(Хэл
бичгийн ухааны докторант)
ГЭР
Г.Гантогтох Хэл
бичгийн ухааны доктор (Ph.D),
профессор
Д.Баттогтох Сурган хүмүүжүүлэх ухааны
доктор (Ph.D), профессор
С.Бямбадорж Угсаатны зүйн магистр,
угсаатан зүйч
Х.Батцэцэг Монгол
хэл, утга зохиол судлаач
ХУВЦАС
Б.ДунгаамааТехникийн
ухааны доктор (Ph.D)
Л.Наранцэцэг Техникийн ухааны магистр
Д.Ариунхүү Техникийн
ухааны магистр, дизайнер
МАЛ
АХУЙ
Н.Эрдэнэцогт
МУ-ын гавьяат багш, Биологийн ШУ-ны доктор (Sc.D), профессор